Apelsin- och dragonbakat kalkonbröst

Ingelsta kalkon Apelsin och dragonbakat kalkonbröst
Foto: Ingelsta Kalkon

Apelsin- och dragonbakat kalkonbröst

20 ingredienser

2 h 30 m

Den här rätten passar lika bra till vardags som på festbordet. Dragon och apelsinbäddad kalkon i ugn som vilar på en bädd av rotfrukter, potatis och syrlig fänkål.

Ingelsta produkt kalkonbröst

Fint kalkonbröst från Ingelsta Kalkon

Ingredienser

  • ca 1,2 kg Ingelsta kalkonbröst
  • 1 apelsin (gärna ekologisk)
  • 1 kruka färsk dragon, finhackad
  • 1 dl färsk persilja, finhackad
  • 1-2 klyftor vitlök, rivna
  • 0,5 kg fast potatis
  • 2 knipplökar
  • 2 morötter
  • 2 fänkål
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja

Sås

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 msk smör
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 5 dl grädde
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 limefrukt
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Finriv apelsinskal och blanda med dragon, persilja, vitlök samt lite olja. Krydda kalkonen med salt och svartpeppar runt om.
  2. Klappa därefter in ört- och apelsinblandningen i kalkonen. Låt gärna stå 1-2 timmar i kylskåp.
  3. Skär halva apelsinen i grova skivor. Halvera potatisen och skär löken i klyftor. Skär morötter och fänkål i grova bitar. Lägg alla grönsaker i botten av en ugnsfast form och ringla lite olja över. Salta och peppra.
  4. Lägg kalkonen på grönsakerna och stek i mitten av ugnen ca 1,5 timme eller tills kalkonen har en innertemperatur på 70 grader. Låt kalkonen vila och skär den sedan i tunna skivor.
  5. Sås: bryn löken i lite smör så att den blir lite genomskinlig.
  6. Häll på vinet och låt det koka ner till ca 1 dl.
  7. Tillsätt grädde och låt puttra tills såsen fått en fin konsistens. Smaka av med kycklingfond, finrivet limeskal, salt och svartpeppar. Vill du ha mer limesmak, tillsätt även saften.