Ansjovis i filodeg

ca 30 m
4

Om man inte vill ha ett stort sillbord på julen kan man samla det godaste i ett litet munsbitsstort filodegspaket med gubbröra.

17 december 2015
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
ca 30 m
4

Du behöver

  • 1 rödlök
  • 0,5 kruka dill
  • 12 ansjovisfiléer
  • 2 små potatisar, kokta och grovrivna
  • 100 g västerbottensost, riven
  • 1 ägg, kokt
  • 0,5 citron, rivet skal
  • 500 g filodeg
  • olja, t ex solrosolja
  • 1 äggula, till pensling
  • 100 g blandad jungfrusallad
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk laxrom, alt annan trevlig rom

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka löken och dillen, använd endast dillvippor. Riv halva skalet på en vältvättad citron.
  2. Blanda ansjovisen, dill, potatisen, ost, ägg och citronskal i en skål.
  3. Arbeta med en ark filodeg i taget: Vik filodegsarket dubbelt. Pensla med oljan på båda sidor. Lägg på en klick ansjovisröra på varje ark. Pensla arkens kanter med vispad äggula.
  4. Rulla 2-3 varv, vik kanterna över fyllningen och rulla ihop till rullar.
  5. Lägg rullarna på en plåt.
  6. Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter.
  7. Blanda samman crème fraîche och rommen. Salta och vitpeppra sparsamt. Fördela salladen på tallrikar. Lägg på filodegsrullarna och servera romsåsen till.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept