Fulgod svampsoppa

Fulgod svampsoppa
Foto: TV4

Fulgod svampsoppa

Av: Anni Bernard

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

Bra vardagsrecept för hösten och vintern. Blanda gärna olika sorters svampar, så får soppan en mustigare smak. Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 l blandsvamp, exempelvis champinjon och karljohan
  • 2 schalottenlökar
  • 4 klyftor vitlök, skalade
  • 5 dl kantarellbuljong (5 dl vatten+ 3 msk flytande buljong
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde (eller mellangrädde)
  • 200 g chèvreost
  • maizena + vatten
  • salt
  • peppar
  • strösocker
  • 1 citron, saft

Gör så här

  1. Borsta svampen med pensel, och om den behöver rengöras mer, skölj den.
  2. Skala och skiva schalottenlökarna tunt. Krossa vitlökarna med en kniv. Ta bort kanterna från chèvreost.
  3. Fräs 1 liter svamp i smör och olja tillsammans med schalottenlöken och två av de fyra vitlökarna.
  4. Häll i buljongen, grädden och mjölken och låt soppan koka upp.
  5. Smula ner ost. Låt soppan koka tills den fått krämig konsistens. Om det behövs, red soppan med maizena, utrört i vatten. Smaksätt med salt, peppar, socker och lite citronsaft.
  6. Stek resten av svampen i olja och smör tillsammans med de resterande vitlöksklyftorna. Salta och peppra. Plocka bort vitlöksklyftorna. Toppa med den stekta svampen.