Härliga hallongrottor och helvit Helge-mousse

Härliga hallongrottor och helvit Helge-mousse
Foto: TV4

Härliga hallongrottor och helvit Helge-mousse

Av: Anneli Lindberg

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

30 min

Receptet räcker till 4 personer med två hallongrottor var, eller 8 personer, en hallongrotta var. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryckförslag
Lenz Moser TBA, nr 12920

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2,5 dl färska hallon
  • 0,5 dl rödvinbärsgelé, smält

Helvit Helge-mousse

  • 150 g vit blockchoklad
  • 3 dl grädde, vispad
  • 2 äggulor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Blanda mjölet med bakpulvret och tillsätt det.
  3. Arbeta ihop allt till en deg som rullas ut till en längd och dela den i 8 delar. Rulla delarna till kulor och lägg dem i stora småbrödsformar. Gör en fördjupning i varje kaka. Grädda sedan kakorna i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt kakorna svalna. Fyll dem med färska hallon. Smält gelén i en kastrull på spisen och pensla sedan bären försiktigt.
  4. Helge-mousse: Smält blockchokladen försiktigt över vattenbad. Vispa grädden och i den smälta blockchokladen under fortsatt vispning. Vispa i äggulorna. Ställ undan moussen i kylskåp tills den ska serveras. Spritsa eller lägg en klick på efterrättstallriken.