Dansk fläskstek med hemlagad rödkål

Dansk fläskstek med hemlagad rödkål
Foto: TV4

Dansk fläskstek med hemlagad rödkål

Av: Anne Bramsen

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

2h

Den danska fläsksteken och rödkålen serveras med en smakrik gräddsås och karamelliserade potatisar.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Draft bear (öl)

Ingredienser

portioner
  • 2 kg fläskstek, med svål
  • 1-2 msk grovt salt
  • 3-4 lagerblad

Gräddsås

  • 1-2 dl grädde
  • 4-6 dl sky, från steken
  • buljong
  • öl
  • majsstärkelse, till redning
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • ev Kulör

Rödkål

  • 0,5 rödkål
  • 2 kanelstänger
  • 2 dl balsamvinäger
  • 50 g torkade tranbär
  • 2 dl tranbärssaft
  • 1 vaniljstång
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 msk honung
  • ca 4 msk smör eller fett från steken

Brynta/karamelliserade potatisar

  • potatis
  • 1 msk smör
  • 1 dl strösocker

Gör så här

Fläskstek

  1. Steken saltas noga mellan de 1/2 cm tjocka skårorna i svålen. Stick ner lagerbladen med jämna mellanrum i svålen.
  2. Lägg steken i en braspanna, häll 1/2 liter vatten i pannan och ställ in den mitt i en kall ugn.
  3. Sätt på ugnen på 200 grader och låt den stå i ca 1 1/2 tim.
  4. Gnid/häll eventuellt lite citronsaft på svålen med jämna mellanrum.
  5. Kolla om svålen är knaprig när ca 20 minuter återstår, om inte skruva upp till 250 gr på grill, men håll ett öga så att den inte bränns.
  6. Tag ut steken och låt den vila. Använd skyn till såsen.

Skysås

  1. Sila upp skyn i en gryta, låt stå ett ögonblick och avlägsna fettet från ytan.
  2. Tillsätt buljong och öl och red av med maizena utrört i vatten.
  3. Koka i ca 5 minuter och smaka av med salt o peppar. Tillsätt ev kulör för färgen.

Rödkål

  1. Kålen strimlas och bryns i smör.
  2. Tillsätt balsamvinäger och honung.
  3. Koka därefter kålen i ca 10 minuter.
  4. Tillsätt sedan vanilj, kanel, kummin och häll i tranbärssaften. Låt puttra vidare på svag värme i ca 20 minuter.
  5. Addera eventuellt lite fett från skyn och smaka av med peppar och salt.
  6. Vänd sist ned de torkade tranbären.

Karamelliserade potatisar

  1. De kokta potatisarna torkas torra.
  2. Smör och socker smältes i en stor panna på ganska hög värme under omrörning.
  3. Därefter läggs potatisen i pannan och skakas i den tills de är jämt karamelliserade.