Stjerneskud

Stjerneskud
Foto: TV4

Stjerneskud

Av: Anne Bramsen

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

30 min

En fullspäckad stjerneskud med rödspätta på två sätt, sparris, rom och räkor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Drink your SORROWS away (öl från ett litet danskt bryggeri i Köpenhamn).

Ingredienser

portioner
  • 4 hela rödspättafiléer
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl ströbröd
  • smör
  • 200 g skalade räkor
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk chilisås
  • citron
  • öl
  • 1 schalottenlök
  • Valfri sallad
  • svart stenbitsrom (eller röd rom)
  • 8 gröna sparrisar
  • körsbärstomater
  • formfranska
  • dill
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)

Gör så här

  1. Dela filéerna längs ryggraden så att du får 8 st mindre filéer.
  2. Putsa och trimma dem för eventuella ben och dylikt. Salta och peppra.
  3. Rulla in en dillkvist i 4 av dem.
  4. Dubbelpanera de andra 4 i mjöl, ägg och ströbröd.
  5. Sautera finhackad schalottenlök i lite smör i en gryta.
  6. Häll i lite öl och ånga de hoprullade filéerna med änden neråt i ca 5-6 minuter.
  7. Lägg ner sparrisen efter ett par minuter.
  8. Stek de resterande 4 panerade gyllen bruna i en ordentlig klick smör.
  9. Låt rinna av på papper.
  10. Under tiden rör du ihop crème fraiche, majonnäs, tomatpuré och chilisås.
  11. Smaka av med salt, peppar och lite citron.
  12. Späd eventuellt med lite vatten till lagom konsistens.
  13. Rosta brödskivorna och trimma av kanterna.
  14. Arrangera sallad, tomater, ångad fisk, stekt fisk och sparris, toppa med räkor.
  15. Nappera med crémesåsen.
  16. Toppa med en klick rom. Garnera med dillkvist och en citronspringare/båt.