Anna Skippers jordärtskockssoppa

Jordärtskockssoppa
Foto: Anna Skipper
Anna Skipper
Anna Skipper

Anna Skippers jordärtskockssoppa

9 ingredienser

Åh vad jag älskar dessa små knölar. Dom är himmelska att göra soppor eller gratänger av. /Anna Skipper

Jordärtskockssoppan är en elegant soppa perfekt som förrätt. Skall du servera soppan som huvudrätt är det gott att finhacka lite rökt lax eller grilla en pilgrimsmussla och toppa soppan med. Jordärtskockan innehåller inulin som både ger lätt sötma samt stimulerar till en hälsosam tarmflora.

Ingredienser

portioner
  • 300 g jordärtskockor, tärnade (jordärtskockor mörknar lätt - lägg dem i iskallt vatten när du skalat dem)
  • 3 potatisar, tärnade
  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 1,5 dl grädde (ekologisk. eller sojagrädde. går att utesluta - tillsätt då motsvarande mängd buljong istället)
  • 1 msk smör
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och tärna jordärtskockor och potatis.
  2. Finhacka schalottenlök.
  3. Lägg i smör i tryckkokaren. Fräs löken försiktigt utan att den får färg. Tillsätt kockorna och potatisen.
  4. Tillsätt buljongen och vinet. Sätt på locket och koka upp. Låt koka i 10 min på högt tryck.
  5. Ta av tryckkokaren från plattan och släpp ut ångan. Ta av locket och mixa till önskad konsistens. Tillsätt grädden och mixa tills soppan blir skummig
  6. Salta och peppra efter smak.