Linssoppa med vitlöksyoghurt

Linssoppa med vitlöksyoghurt
Foto: Joel Wåréus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Linssoppa med vitlöksyoghurt

14 ingredienser

Den här soppan har vi lagat med många matlagningsgrupper genom åren. Och deltagarna har alltid varit mycket förtjusta – även de som innan uttryckt viss skepsis mot linser …

1 portion innehåller: 315 kcal/1316 kJ, 4 g fett, 5 g fibrer

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1 gul lök
  • 1 msk olja
  • 1 purjolök
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar (eller motsvarande mängd fond)
  • 1 förp krossade tomater (à 400 g)
  • 4 potatisar
  • 2 dl röda linser
  • 1 msk färsk basilika (eller 1 tsk torkad)
  • vitpeppar
  • ev salt

Vitlöksyoghurt

  • 5 dl mild lättyoghurt (eller 2 dl matyoghurt)
  • 1-2 klyftor vitlök, rivna eller pressade
  • 1 dl gräslök, fint skuren

Gör så här

  1. Vitlöksyoghurt: Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i ca 30 minuter. Om du använder matyoghurt behöver den inte rinna av.
  2. Blanda sedan med pressad vitlök och gräslök.
  3. Soppa: Skala och hacka löken. Fräs den i oljan tills den blir glansig. Skiva purjolöken och låt den fräsa med löken ett par minuter.
  4. Häll på vatten, buljongtärningar och tomatkross. Skala och tärna potatisen och lägg i soppan.
  5. Låt småkoka i ca 10 minuter. Lägg i linserna och koka i ca 10 minuter till.
  6. Smaka av med basilika, vitpeppar och eventuellt salt. Servera med en klick vitlöksyoghurt i varje sopptallrik.