Knäckebröd från Äppelviken

Anna och Fanny Bergenström

Knäckebröd från Äppelviken

Av: Anna och Fanny Bergenström

Från: Vinterns goda ting

9 ingredienser

Ett knäckebröd som är ovanligt lätt att baka ut till spröda, tunna kakor.

Ingredienser

  • 25 g jäst [0,5 förp]
  • 1 msk honung (eller sirap)
  • 2 tsk salt
  • 2 dl mjölk (eller filmjölk)
  • 4 dl vatten
  • 6 dl grovt rågmjöl
  • 1 msk stött brödkummin
  • 3 dl grahamsmjöl + 3 dl kornmjöl (eller enbart 6 dl graham)
  • 1,5 dl vetemjöl (eller lite mer)

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Lägg i honung eller sirap och salt. Häll på mjölken och rör om. Slå därefter på vattnet och rör om ordentligt. Blanda ner rågmjölet. Täck degbunken väl och låt den stå framme i rumsvärme till dagen därpå.
  2. Tillsätt den andra dagen stött kummin blandat med grahams- och kornmjöl eller enbart grahamsmjöl. Rör sist ner 1-2 dl vetemjöl eller så mycket som behövs för att degen ska förbli smidig och lättarbetad.
  3. Värm ugnen till 225°. Dela degen i 12-14 bitar och rulla till runda degbullar.
  4. Kavla ut en degbulle i taget på väl mjölat bakbord, vänd brödkakan flitigt med hjälp av ena handen och en bred stekspade eller degskrapa av stål. Mjöla då och då om degen vill fastna.
  5. Kavla till sist några gånger fram och tillbaka med en kruskavel, så att det blir små hål i degen.
  6. Lägg två bröd­kakor på varje plåt och grädda direkt utan jäsning i övre delen av ugnen i 225° i 8-10 minuter.