Tant Mettes mandelris

Tant Mettes mandelris
Foto: Nisse Peterson
Anna och Fanny Bergenström
Anna och Fanny Bergenström

Tant Mettes mandelris

Av: Anna och Fanny Bergenström

Från: Vinterns goda ting

10 ingredienser

Oerhört god och fräsch dansk dessert som påminner lite om en fin variant av ris à la Malta. Fast mandelriset är både elegantare och godare, tycker vi.

Ingredienser

portioner
  • 1 dl rundkornigt ris
  • 2,5 dl vatten + 1 kryddmått salt
  • 5 dl standardmjölk
  • 1 vaniljstång
  • 75 g sötmandel
  • 2 dl grädde (mellan- eller visp)
  • 0,5 dl florsocker, siktat
  • 3 dl körsbärsmarmelad (eller sylt)
  • 1 dl vatten
  • 3 msk portvin

Gör så här

  1. Koka riset med vatten och lite salt under tätt lock i 10-12 minuter. Späd
  2. med mjölken och koka upp som en vanlig risgrynsgröt. Koka på minsta möjliga värme i ca 45 minuter. Rör om då och då.
  3. Klipp upp vaniljstången på längden så att vaniljkristallerna (de små svarta kornen) inuti blir åtkomliga. Skrapa ur dem med en liten kniv. Lägg ner
  4. både stång och vaniljkorn i den heta gröten, rör om och låt det hela kallna
  5. under lock.
  6. Grovhacka mandeln. Blanda ner mandelhack och lätt vispad grädde i gröten. Smaksätt med siktat florsocker efter smak. Lägg upp mandelriset i en
  7. skål och ställ skålen svalt.
  8. Lägg körsbärsmarmelad eller sylt i en liten kastrull. Smält över svag värme tillsammans med vatten och gärna portvin. Rör om väl. Häll upp körsbärssåsen i en skål och servera såsen kall till mandelriset.