Anna och Fannys sillsallad

För oss är sillsalladen nästan det viktigaste på julbordet. Den fräschaste salladen får man om man skär allt i god tid och förvarar"hacket" i olika burkar, en liten för sillen och en större för allt det övriga. Sedan blandar man inte ihop mer sillsallad än vad som kan tänkas gå åt för ett mål eller två.

20 december 2007
Så väljer du ekorätt i fiskdisken

Du behöver

  • 5 salta sillfiléer
  • 3 syrliga äpplen, gärna Cox Orange
  • 2 medelstora ättiksgurkor
  • 4 medelstora potatisar, kokta och kalla
  • 2 små gula lökar, fint hackade
  • lika mycket fint tärnade, inlagda rödbetor

Såsen

  • gräddfil
  • lite vanlig färdiglagad söt svensk senap
  • kanske lite salt + vitpeppar

Gör så här

  1. Lägg sillfiléerna i blöt om de inte redan är urvattnade.
  2. Skär sillen i mycket små tärningar. Lägg sillbitarna i förslagsvis en glasburk.
  3. Skär äpplen, ättiksgurkor och potatis i små, fina tärningar och lägg detta och löken samt rödbetor i en annan och större burk eller kruka. Förvara i kylskåpet eller på annan riktigt sval plats tills det är dags att blanda sillsalladen. Blanda då bara så mycket som kan tänkas gå åt till ett mål eller två.
  4. Rör ner lite gräddfil smaksatt med senap och eventuellt salt och peppar. Det ska inte vara mycket sås alls bara så att salladen håller ihop någorlunda.
Kommentera receptet

Fler goda recept