Hannes citronlamm

Hannes citronlamm
Foto: TV4

Hannes citronlamm

Av: Anna Forssberg Malm

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

Syrlig och mustig varmrätt med lamm som huvudingrediens.

Här kan du se Anna laga citronlamm i Nyhetsmorgon!

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg lammkött med ben
  • 2,5 l vatten
  • 1 tsk sambal oelek
  • 3 hönsbuljongtärningar
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk citron, skalet, rivet
  • färskpressad juice (av 0,5 citron)
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk gräslök, hackad
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Lägg lammköttet i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp, skumma ev av.
  2. Tillsätt sambal oelek, 2 buljongtärningar, tomatpuré, lagerblad och 2 krm svartpeppar.
  3. Koka under lock på medelvärme ca 2 timmar. Låt köttet svalna i buljongen 1 timme. Ta upp köttet.
  4. Sila av buljongen och spara den. Plocka köttet från benet och skär i mindre bitar.
  5. Skala och hacka vitlöken. Fräs den i 1 msk smör.
  6. Strö över mjölet, låt fräsa ½ minut. Späd med 2-3 dl av kokspadet.
  7. Tillsätt 1 buljongtärning, citronskal och citronjuice, crème fraiche och grädde. Låt koka ca 5 minuter.
  8. Smaka av med ½ tsk salt och 2 krm peppar. Strö gräslök över.
  9. Servera med kokt potatis.