Kryddig parmarulle med lingonströssel

Himmelsk tårta a la GI
Foto: Lena Holmsäter

Kryddig parmarulle med lingonströssel

9 ingredienser

Du kan använda antingen färska eller djupfrysta lingon till den här rätten. Lingonen kan torkas dagen innan rätten lagas. Det ska vara rejält med sting i smaken på strösslet, så du som vågar kan eventuellt tillsätta ännu ett kryddmått cayenne.

Ingredienser

portioner
  • 8 skivor parmaskinka
  • 200 g färskost

Lingonströssel

  • 500 g lingon
  • 2,5 msk rosépeppar
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 2 msk torkad basilika
  • 0,5 tsk cayennepeppar

Till dekoration

  • 1 kruka färsk basilika

Du behöver också

  • bakplåtspapper

Gör så här

  1. Värm ugnen till 75 grader.
  2. Lägg pappret på plåten och bre ut lingonen.
  3. Torka lingonen i ca 2 timmar med ugnsluckan på glänt.
  4. Blanda samman torkade lingon, rosépeppar, solrosfrön, basilika och cayenne.
  5. Smaka av blandningen och tillsätt eventuellt mer kryddor.
  6. Lägg ut parmaskinkan som tegelpannor på plastfolie.
  7. Bre på philadelphian på skinkan.
  8. Strö över strössel.
  9. Rulla med hjälp av plasten ihop till en hård rulle. Hit kan rätten förberedas. Förvara rullen kallt.
  10. En timme före servering ska rullen läggas i frysen.
  11. Skär därefter upp i små, knubbiga munsbitar precis före servering.
  12. Garnera varje med ett basilikablad.