Bang bang chicken och fläskkarré med plommonsås

Bang bang chicken med nudlar
Foto: Tv4

Bang bang chicken och fläskkarré med plommonsås

Av: Anna Sahlene

Från: Klockan nio hos stjärnorna

23 ingredienser

30 min

En kall kycklingrätt där kycklingköttet rivs i strimlor och serveras med nudlar samt en kryddig sås med ljus soja och sichuanpeppar. Fläskkarré med plommonsås serveras som smårätt på sidan.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
 
Originalreceptet kommer från byn Hanyang Ba söder om Chengdu (huvudstad i Sichuan). Hanyang Ba är vida berömt för sina ”sprätthöns” och det är också här namnet ”Bang Bang” kommer ifrån, det är ljudet från träpinnar som bankar på baksidan av bredbladiga knivar när kycklingen styckas.

Ingredienser

portioner

Bang bang-kyckling

  • 800 g kycklingbröst, kokt, kallt, i strimlor
  • 12 sticklökar, vita delen
  • 2 krm salt
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk chingkiangvinäger
  • 6 msk tahinipasta
  • 2 msk sesamolja
  • 4 msk chiliolja, med sediment
  • 1 tsk rostad Sichuanpeppar
  • 3 msk rostade sesamfrön
  • gröna sojabönor (edamame)
  • 300 g glasnudlar

Fläskkarré med plommonsås

  • 500 g fläskkarré
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 tsk hoisinsås
  • 6 tsk kinesisk soja
  • 6 msk plommonsås
  • 4 msk jordnötsolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk potatismjöl
  • salt
  • peppar

Gör så här

Bang bang chicken

  1. Skär sticklöken i strimlor, lägg i en skål kallt vatten Lös upp socker och salt i sojan och vinägern. Rör ner sesampastan lite i taget till en len sås. Tillsätt resten av ingredienserna utom sesamfröna, blanda väl. Lägg upp sticklöken på ett fat toppa med kycklingen och såsen med sesamfrön på toppen. Koka och servera nudlar. Servera med sojabönor.

Fläskkarré med plommonsås

  1. Ansa och skär fläsket i tunna strimlor. Skiva löken och finhacka vitlöken. Stek lök och vitlök i jordnötsolja i en wok tills det mjuknar och får färg. Lyft sen ur det ute woken och ställ åt sidan. Strö potatismjöl på fläskkarrén och arbeta in ett tunt lager med händerna. Salta och peppra.
  2. Hetta upp 2 msk jordnötsolja och ca 1 tsk sesamolja i woken, och lägg i fläsket när du har fått upp temperaturen rejält. Fräs karrén i två omgångar tills den är gyllenbrun och knaprig. Sänk sedan värmen och lägg tillbaka den stekta löken tillsammans med köttet i woken. Häll över hoisinsås, soja och plommonsås och rör om. Låt det bli varmt och servera genast tillsammans med kycklingen.