Alla bönors och linsers gryta

Alla bönors och linsers gryta
Foto: Tina Axelsson
Anna Lind Lewin och Zeke Lind
Anna Lind Lewin och Zeke Lind

Alla bönors och linsers gryta

Av: Anna Lind Lewin och Zeke Lind

Från: Fattiga riddare och andra kökshjältar

18 ingredienser

I den här grytan kan man gärna blanda olika sorters bönor och linser, alltefter vad som finns hemma. Det går fint att använda färdiga bönor på burk eller också kan man lägga bönorna i blöt dagen innan om man använder torkade.

Ingredienser

portioner
  • 2 morötter
  • 3 potatisar
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olja
  • 2 msk korianderfrö, krossade (eller korianderpulver)
  • 1 l vatten
  • 1 förp hela konserverade tomater
  • 1 förp eller 1-2 dl blötlagda bönor, svarta eller vita
  • 1 grönsaksbuljong (tärning)
  • rosmarin
  • 4 dl linser, (gröna, röda, gula, franska)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapulver
  • persilja
  • 0,5 citron
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skala morötter och potatis, skär i tärningar. Hacka lök och vitlök. Fräs alltsammans några minuter med olja och koriander i en stor kastrull. Späd med vatten och buljong, häll på tomaterna.
  2. Om du använder blötlagda okokta bönor ska de i här. (De färdiga på burk lägger du i precis innan serveringen.) Lägg i en rejäl kvist rosmarin. Koka 10 minuter. Lägg i linserna, de gröna först och de mindre gula och röda något senare eftersom de har kortare koktid. Smaka av med tomatpuré, paprikapulver, salt och peppar.
  3. Låt allt koka minst 30 minuter, rör om då och då. Späd med mer vatten om det kokar ihop. Lägg innan servering i rikligt med finhackad persilja, och ytterligare färsk rosmarin. Smaka av med citron.
  4. En bra och billig gryta som räcker till många och som går utmärkt bra att frysa in och spara. Grytan blir ofta godare om den får stå någon dag.