Hacka löken och skär fänkål och morot i mindre bitar.
Fräs lök och grönsaker i en stor kastrull tillsammans med vittpepparkorn och lagerblad.
Lägg i skalen av kräftor och räkor och tomatpurén rör runt så att allt blandas.
Häll på vinet, och sedan vatten så att skalen nätt och jämt täcks. Häll i en liten skvätt vitvinsvinäger.
Låt koka upp. Låt sedan sjuda ca 15-20 minuter (skaldjursfond ska inte koka mer än 20 minuter, den kan lätt bli bitter och färgen bli gråaktig).
Tag av grytan från spisen och låt buljongen stå ett tag.
Sila av skalen och grönsakerna från fonden. Koka upp och reducera fonden till dess att ca 2/3 återstår. Tips: gör aioli under tiden!
Fiskgryta
Om du har musslor i, tvätta skalen och ta bort skägget på musslan. Obs! Använd inte trasiga eller öppna musslor.
Tag den reducerade fonden häll i mjölken och grädden och värm upp Tillsätt en nypa salt och peppar. Smaka av.
Lägg i potatis och morötter ca 15 minuter före servering, sockerärtor och marulk (om du väljer att ha det i) 10 minuter innan, torsk och lax och musslor 3-4 min innan. Allra sist lägger man i de skalade räkorna och kräftorna.
Aioli
Pressa vitlök i en skål, vispa ner äggulorna och vispa sedan ner oljan droppvis. Smaka av med salt och äppelcidervinäger.