Feskegryta á la Ann

Feskegryta á la Ann
Foto: Tv4

Feskegryta á la Ann

Av: Ann Westin

Från: Klockan nio hos stjärnorna

28 ingredienser

Fisk- och skaldjursgryta med smak av västkusten.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Välj ekorätt i fiskdisken »

Ingredienser

portioner

Skaldjursfond (kan göras dagen innan)

  • 300 g skal av kräftor och räkor
  • 1 gul lök
  • 1 fänkål
  • 1 morot
  • vitpepparkorn
  • lagerblad
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • vitvinsvinäger

Fiskgryta

  • 3 dl skaldjursfond (se ovan)
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 200 g lax
  • 200 g torsk
  • 200 g ev marulk
  • 250 g räkor
  • 4 havskräftor, stora
  • 10 ev musslor
  • 4 potatisar, tärnade
  • 1 morot
  • 100 g sockerärtor
  • 0,5 krm salt
  • 2 krm vitpeppar, nymalen

Aioli

  • 6 klyftor vitlök
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl neutral olja (t ex rapsolja)
  • 0,5 tsk salt
  • ca 1,5 tsk äppelcidervinäger

Gör så här

Skaldjursfond

  1. Hacka löken och skär fänkål och morot i mindre bitar.
  2. Fräs lök och grönsaker i en stor kastrull tillsammans med vittpepparkorn och lagerblad.
  3. Lägg i skalen av kräftor och räkor och tomatpurén rör runt så att allt blandas.
  4. Häll på vinet, och sedan vatten så att skalen nätt och jämt täcks. Häll i en liten skvätt vitvinsvinäger.
  5. Låt koka upp. Låt sedan sjuda ca 15-20 minuter (skaldjursfond ska inte koka mer än 20 minuter, den kan lätt bli bitter och färgen bli gråaktig).
  6. Tag av grytan från spisen och låt buljongen stå ett tag.
  7. Sila av skalen och grönsakerna från fonden. Koka upp och reducera fonden till dess att ca 2/3 återstår. Tips: gör aioli under tiden!

Fiskgryta

  1. Om du har musslor i, tvätta skalen och ta bort skägget på musslan. Obs! Använd inte trasiga eller öppna musslor.
  2. Tag den reducerade fonden häll i mjölken och grädden och värm upp Tillsätt en nypa salt och peppar. Smaka av.
  3. Lägg i potatis och morötter ca 15 minuter före servering, sockerärtor och marulk (om du väljer att ha det i) 10 minuter innan, torsk och lax och musslor 3-4 min innan. Allra sist lägger man i de skalade räkorna och kräftorna.

Aioli

  1. Pressa vitlök i en skål, vispa ner äggulorna och vispa sedan ner oljan droppvis. Smaka av med salt och äppelcidervinäger.