Ångugn - så funkar det!

Vill du få ut det mesta av dina maträtter, både i form av smak och nyttighet? Då är det ångtillagning som gäller.
Här är 8 grymma fördelar med ångugn!

Det är lätt att förknippa ångkokt mat med smaklös fisk eller bleka, vattniga grönsaker, men faktum är att råvaror stormtrivs av att tillagas i ånga. ​

– Ångkokt mat kan ha en lite trist klang så jag väljer ofta att prata om ångtillagad istället säger Kerstin Gebert, utbildningsansvarig på Electrolux. Och den som ger ångtillagningen en chans kommer snart att märka att det i princip bara finns fördelar.

För att fler ska upptäcka ångan som tillagningssätt har Electrolux senaste ugnar funktionen Steamify, som gör det enkelt för alla hemmakockar att laga råvarorna till perfektion. Allt som behöver göras är att välja vilken temperatur maten skall tillagas i, så väljer ugnen själv hur mycket ånga som behövs.

Här är 8 fördelar med ångugn:

1. Många grönsaker och rotfrukter, särskilt gröna växter som sparris och broccoli, kan upplevas tråkiga när de har kokats. Vattnet späder ut både smaken och färgen, och lakar dessutom ur många av grönsakernas naturliga vitaminer och mineraler. Tack vare ångan smakar grönsakerna bättre – och blir både vackrare och nyttigare.

Ångan är hemligheten som tar fram det bästa ur fisken


2. Många kanske undrar hur restaurangerna alltid lyckas få fisken så mjäll och härlig. Ångan är hemligheten som tar fram det bästa ur fisken, och minimerar risken att den blir torr och tråkig. 

3. Undvik spruckna ägg genom att koka dem i ånga. Vi har alla upplevt frustrationen då frukostäggen spricker och det sprids äggvita i hela kastrullen. Genom att helt enkelt lägga äggen i ugnen och köra ett ångprogram får perfekta ägg varje gång.

4. Älskar du att baka bröd? Ångan ger både en härligt frasig yta och ett mjukt, saftigt inre, ett måste för att kunna skapa det perfekta brödet.

5. Släng inte bort gårdagens rester. Genom att värma upp den i ånga så blir maten som ny igen, och du minskar matsvinnet betydligt.


6. Ångtillagning kräver ofta mindre fett än andra tillagningssätt, vilket i förlängningen betyder att maten blir mer hälsosam.

  7. Sugen att prova sous vide? I Electrolux Steamify-ugn kan du enkelt sous-vida maten - och du slipper alla extra tillbehör!

  8. Multitaskar du hemma och fixar tvätt och städar samtidigt som du lagar mat? Välj en ångugn med kamera, då har du full koll på maten i ugnen via din telefon!

  – Att ånga maten är en gammal tillagningsmetod som blir allt mer populär nu när fler vill ta hand om hela råvarorna och äta mer hälsosamt. Men det är lätt att glömma bort att maten dessutom blir så otroligt mycket godare av att ångtillagas, säger Kerstin Gebert.

  Läs mer om Electrolux ångugnar här! 

  Upplev matglädje med Electrolux

  ENKELT
  Electrolux Sebastian Gibrand header
  Artikel

  Stjärnkockens tips - så gör du delikatesser av matresterna!

  Visst är det lätt att slänga överbliven mat i soporna? Stjärnkocken Sebastian Gibrand...

  Electrolux pannkakor ny
  Artikel

  Så steker du perfekta pannkakor

  Blir stekytan ojämn, går pannkakorna sönder, är degiga i mitten eller blir brända...

  Electrolux ångugn
  Artikel

  Ångugn - så funkar det!

  Vill du få ut det mesta av dina maträtter, både i form av smak och nyttighet? Då...

  Electrolux grytbröd
  Artikel

  Hemligheten bakom det perfekta surdegsbrödet!

  Blir surdegsbrödet inte så perfekt som du vill ha det? Då kan det vara bristen på...