Ångade dumplings med vintergrönsaker

Imponera på vännerna med hemgjorda dumplings, det är lika roligt som gott att göra! Desirée tipsar om en variant med fläskfärs, en med svamp. Serveras med ångad rotselleri. 

Tips! Om du inte vill göra din egen deg kan du köpa 2 paket färdig wontondeg.

Dryckestips från Maya Samuelsson:

Skepparp Flaskjäst Cider
Nr 1841, Sverige
 
La Guita Manzanilla
Nr 8201, Spanien, Jerez

24 februari 2017
4

Du behöver

Dumplingdeg

  • 5 dl mjöl
  • 1-1,5 dl vatten
  • 1 äggula

Dressing

  • 0,5 dl soja
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 2 msk ostronsås
  • 1 tsk ättika
  • citronsaft
  • sesamolja

Ångad rotselleri

  • 0,5 rotselleri
  • 1 tsk curry
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • 1 dl plockad libbsticka
  • salt

Fläskdumplings

  • 200 g fläskfärs
  • 2 morötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk soja
  • 0,5 msk sesamolja
  • 0,5 msk fisksås
  • 1 msk färsk persilja
  • citron
  • 0,5 huvud savoykål
  • 1 msk rostade sesamfrön, till garnering
  • persilja, till garnering

Svampdumlings

  • 500 g blandad svensk svamp
  • 4 schalottenlökar
  • 2 dl grädde
  • 2 msk soja
  • 1 msk ostronsås
  • grovmalen grönpeppar
  • citron
  • smör och olja, till stekning
  • 150 g grönkål
  • 1 pepparrot
  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Dumplingdeg
    Blanda alla ingredienser till deg, arbeta slät och mjuk. Ställ i kyl i 30 min för vila. Kavla degen tunn, lättast med hjälp av en pastamaskin, stansa ut önskad storlek. Lägg en fuktig handduk på dem färdiga plattorna.
  2. Dressing
    Blanda ihop soja, sirap, ostronsås och ättika, smaka upp med citronsaft och sesamolja. Ställ åt sidan.
  3. Ångad rotselleri
    Värm upp en panna och fräs curryn tillsammans med en skvätt olja i ca 1 min, tillsätt resterande oljan och ställ åt sidan. Tvätta rotsellerin noga. Hyvla sedan tunt till stora skivor, gärna med en mandolin. Spola i kallt vatten. Ånga av rotsellerin i en bambuask i ca 5 min alternativt koka snabbt i saltat vatten. Blanda rotsellerin med curryoljan , salta en aning och toppa med plockad libbsticka.
  4. Fläskdumplings
    Rensa savoykålen, spara 8 hela blad till tillagning senare, strimla resterande kålen och morötterna.
  5. Hacka schalottenlöken och vitlöken och blanda med färsen tillsätt strimlad kål, morot samt resterande ingredienser till fyllningen, avsluta med rivet citronskal.
  6. Lägg en klick fyllning på hälften av degplattorna. Pensla vatten runt degkanterna och pressa ihop kanterna noga, vik ihop i en halvmåne och vik upp kanterna alternativt nyp ihop till 3 kanter.
  7. Svampdumplings
    Rensa svampen och tärna den smått, finhacka löken. Värm upp en stekpanna och stek svampen lätt i olja, när den börjar ta färg tillsätt löken samt en klick smör. Låt svettas med i 1 min, tillsätt sedan sojan och grädden och koka ihop till en tjock stuvning. Smaka upp med salt och grönpeppar, avsluta med en skvätt citron och ostronsås. Låt svalna! Kan förberedas dagen innan
  8. Lägg en klick fyllning på resterande degplattorna. Pensla vatten runt degkanterna och pressa ihop kanterna noga, vik ihop i en halvmåne och vik upp kanterna alternativt nyp ihop till 3 kanter.
  9. Plocka grönkålen från stammen och skölj i kallt vatten. Skala pepparroten och klipp smörgåskrassen.
  10. Vid servering
    Koka upp vatten i en rymlig kastrull, lägg savoykålsbladen i botten av en bambuask till fläskdumplings och grönkål till svampdumplings, sedan dumplings, några stycken åt gången så de ej klibbar ihop.
  11. Sätt bambuasken över kokande vatten och ånga dem i ca 10 min. Har du ingen bambuask kan du använda ett durkslag med ett lock över. Toppa fläskdumplings med rostade sesamfrön samt strimlad persilja. Riv pepparroten över svampdumplings och toppa med smörgåskrasse. Avsluta med lite citronsaft och en nypa salt över båda kålsorterna. Servera dippsåsen och rotsellerin vid sidan av.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept