Vongole

Vongole
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Vongole

15 ingredienser

Detta är en av Italiens många paradnummer. Men om vi tänker efter är nog den här den mest paradiga. Vacker, enkel att göra och godare än godast. /Husmorsorna

Du kan läsa mer om Husmorsornas goda matlagning och stökiga kök på

Husmorsornas blogg

.

Ingredienser

portioner
  • 500 g linguini (pasta), helst färsk

Buljongen

  • 1 kg hjärtmusslor (helst!) eller blåmusslor (går nästan precis lika bra)
  • 3 dl vitt vin
  • 3 klyftor vitlök, hela
  • 1 kruka persilja, bara stjälkarna
  • svartpeppar, grovmalen (efter smak)

Tomatsås

  • 5 tomater, hackade
  • 10 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 hel färsk chilifrukt, finhackad (med kärnor om du tål hårdare tag, annars utan kärnor)
  • olivolja
  • salt (efter smak)
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 msk smör
  • 1 kruka persilja (inga stjälkar)
  • parmesanost

Gör så här

Musslor

  1. Nu börjar du med själva musslorna min vän.
  2. Börja med att kolla att musslorna är stängda, de som är öppna slänger du, bye, bye.
  3. Borsta dem rena under rinnande vatten.

Buljong

  1. Nu får du börja laga mat – äntligen! Fram med en rejäl kastrull, ner med allt till buljongen, utom själva musslorna.
  2. Låt det hela koka upp och sätt det sedan på sjudning.
  3. Nu när det sjuder häller du ner musslorna och låter dem gotta sig i ca 5 minuter, tills de alla har öppnat sig och sagt god dag.
  4. Nu silar du av all buljong och sparar den.
  5. Musslorna låter du ligga kvar i kastrullen så länge.

Tomatsås

  1. Dags för själva tomatsåsen! Ner med olja, vitlök och chili i kastrullen.
  2. Fräs runt en liten stund, tills det doftar himmelskt.
  3. Nu kan du ösa ner med resten (dock ej persiljan), späd med buljongen.
  4. Nu får tomater och buljong koka ihop sig en kvart ungefär.
  5. Smaka av då och då. Kanske mer buljong eller salt? Ös på bara! Såsen ska inte vara tjock, utan ganska tunn. Men smakrik! Så snåla inte på smakerna.

Pasta

  1. Under tiden så kokar du upp pastan.

Vid servering

  1. När allt är klart, så häller du ner pasta och musslor i tomatsåsen, rör om, smakar av en sista gång.
  2. Perfekt! Ös nu på med parmesan och persilja och tacka våra övre makter för maten (eller dig själv).