Morsans bästa citronkyckling

Morsans bästa citronkyckling
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Morsans bästa citronkyckling

16 ingredienser

Man kan alltid äta lite fin kyckling. Den här är gul och underbart syrlig och god. Passar till påsk men även hela året så klart. Så kör på bara!

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingfiléer, i större munsbitar
  • 1 morot, i bitar
  • 0,5 purjolök, i bitar
  • 1 kruka persiljestjälk (om du har, man överlever utan)
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 citron, skal i större bitar
  • 1 l kycklingbuljong
  • 0,5 tsk strösocker

Sås

  • 6 dl buljong
  • 3,5 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 1 citron, pressad (mer eller mindre efter smak)
  • 3 msk grädde
  • 1 äggula
  • eventuellt lite mer salt, vitpeppar, socker

Serveras med

  • potatis
  • morot, smörkokta

Gör så här

  1. Koka alla grönsakerna.
  2. Kryddorna och citronskalet ner i buljongen.
  3. Ge det ett skönt kok på ca 10 minuter.
  4. Sedan i med kycklingen, som inte ska koka för länge, för då blir det en seg gammal höna. Ge den 10 minuter max.
  5. Sedan plockar du upp kycklingen med en hålslev och lägger åt sidan.
  6. Reducera nu buljongen till cirka 6 deciliter. Koka som en galning utan lock helt enkelt.
  7. Härligt! Sila buljongen så den är klar och utan en massa skal och jox.
  8. Nu gör vi sås här! Smält smöret i en kastrull.
  9. Rör ner mjölet och på med buljongen. Ta det pö om pö eftersom buljongen är varm.
  10. Vispa, vispa, vispa.
  11. Pressa i citronen och krydda mer om det behövs.
  12. I med lite grädde också.
  13. Smaka av igen. Kanske mer citron? Den ska vara riktigt syrlig den här såsen.
  14. När såsen sitter som en smäck tar du av den från plattan och vispar i en äggula. Det ger rund smak och vacker färg.
  15. Så! Lägg ner kycklingbitarna i såsen. Ät med kokt potatis och lite smörkokta morötter.