Helstekt rostbiff med goda tillbehör

Helstekt rostbiff med goda tillbehör
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Helstekt rostbiff med goda tillbehör

13 ingredienser

En väldigt god rostbiff helt enkelt! /Anette Rosvall

Passar utmärkt med Potatisbåtar.

Ingredienser

Rostbiff

  • 700 g biff (av nöt)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Till servering

  • 200 g champinjoner
  • 1 rödlök, i ringar
  • 70 g rucolasallad
  • 1 dl parmesanost, hyvlad
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 4 msk pesto
  • 4 msk vatten
  • 2 msk olja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Rostbiff

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg köttet på en ungsplåt. Om det är ett snöre på steken, låt det vara kvar. Om det inte är ett snöre på steken, kan det vara bra att binda upp den en smula, då får köttet en snyggare form. Använd bomullssnöre.
  3. Klappa in köttet med rejält med salt och peppar.
  4. När ugnen är varm skjutsar du in köttklumpen och låter den gå i drygt en timme. Har du en kötttermometer skall den stå på 55-72 grader beroende på hur rosa du vill ha din stek.
  5. Ja, det var ett väldigt enkelt recept, eller hur. Kan inte misslyckas!

Vid servering

  1. När steken har stått och vilat till sig lite skär du den i så tunna skivor du bara kan.
  2. I en skål blandar du 1 vitlöksklyfta, pesto, vatten och olja.
  3. Där i får köttskivorna bo medan du steker champinjonerna i smör och 1 vitlöksklyfta.
  4. När champinjonerna är färdiga lägger du upp köttet snyggt på ett fat.
  5. Dräller över resten av såsen, champinjoner, ruccola, rödlök och sist men inte minst parmesanosten.
  6. Glöm inte att salta och peppra!