Pepparkakspaj

Pepparkakspaj
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Pepparkakspaj

9 ingredienser

Det här receptet fick jag av mina gamla gammelaster Eva, som säkert läst det i någon formidabel kokbok av rang. What ever, god är den! /Emma Hamberg

Njut denna paj med vaniljglass och vispgrädde blandat (för att totalt maxa kaloriintaget!). LJUVLIGT GOTT! Vipsa först grädden och sedan häller du i glassen och så vispar du med elvisp ett tag. Så får du den ljuvligaste egna mjukglassen!

.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 3 dl pepparkaka, rejält krossade
  • 1 dl strösocker

Fyllning

  • 2 dl lingon
  • 2 äpplen, skalade och hackade i småbitar
  • 1 tsk potatismjöl
  • 4 msk kolasås, kör på en sån där man köper, sorry Anette, men ibland orkar man inte koka egen... [ca ta 4-6 om du vill]

Gör så här

  1. Kör upp ugnen på 225 grader och så gojsar du ihop själva smulpajsdegen. Gojs, gojs.
  2. Platta ut halva degen i en pajform och skjuts in i ugnen i fem minuter ungefär.
  3. Medan den gottar sig där goffar du ihop fyllningen. Blanda lingon, äpplen socker och potatismjöl tillsammans i en bunke.
  4. När det är gjort tar du ut pajen från ugnen, och lägger ner röran i formen.
  5. Ringla kolasåsen över och smular över resten av degen.
  6. In i ugnen igen, i kanske 20 minuter drygt.