Grymma lussebullar

Grymma lussebullar
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Grymma lussebullar

12 ingredienser

Det är en helt annan grej med hemmagjorda saffransbullar. Prova själv! /Anette Rosvall

Ingredienser

  • 2 förp saffran [1 g]
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk sprit (ja, typ vodka eller så)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 150 g smör, smält
  • 1 förp kvarg
  • 2 dl strösocker
  • ca 20 dl vetemjöl

Garnering

  • russin
  • pärlsocker

Pensling

  • 1 ägg

Gör så här

  1. Blanda saffran med salt och sprit, låt det såt och jobba snyggt ihop i ca 30 minuter.
  2. Värm mjölken till 37 grader. Smula ned jästen och sockret och blanda ut det.
  3. Ja, sen är det bara att hälla ner, saffransmeten, smör, kesella och mjöl (ta inte allt på en gång) och blanda till en härlig, bland fin deg.
  4. När blandandet är klart skall den jäsa i 50 minuter.
  5. När jäsandet är klart gör du snygga katter eller sköna kringlor eller bara släta små bullar. Tryck ned russin och låt dem jäsa i 20 minuter till.
  6. När den här omgången jäsande är klart så penslar du med ägg och strösslar pärlsocker över.
  7. Grädda i 8-10 minuter i 225 grader.