Husmorsornas fattiga riddare

Fattiga riddare
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Husmorsornas fattiga riddare

11 ingredienser

Gammalt vitt bröd = jätteglad Anette! Det är inte så ofta vi har vitt bröd hemma hos oss, så när vi har det så brukar det gå åt ganska snabbt. Men i dag hittade jag en liten torr painriche i brödkorgen. HURRA! vad jag blir glad, för då kan jag göra fattiga riddare till efterrätt. /Anette

Ingredienser

Pannkakssmet

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2-3 msk smör, smält

Fattiga riddare

  • 8 skivor formfranska (eller några torra muffins)
  • smör

Serveras med

  • 3 dl grädde, vispad
  • hjortronsylt (eller lingonsylt eller både och)
  • gul hushållsfärg (eller röd karamellfärg eller både och)
  • 1 krm strösocker

Gör så här

Pannkakssmet

  1. Blanda mjöl och salt i en skål.
  2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
  3. Häll i resten av mjölken och knäck till sist ner äggen. Blanda till en smet och rör ner smöret.
  4. Här slutar du om du ska göra fattiga riddare. Fortsätt om du vill steka vanliga pannkakor!
  5. Beräkna ca 1 dl smet till en pannkaka.
  6. Ja, sedan är det bara att stå och steka tills du håller på att trilla ihop.
  7. Ropa på barnen och sen kan du titta på medan dina ljuvliga pannkakor försvinner på fem röda.

Fattiga riddare

  1. Blanda pannkakssmeten.
  2. Lägg ner brödskivorna i smeten och låt dem ligga där och riktigt suga åt sig smeten i kanske 5 minuter.
  3. Smält lite smör i stekpannan och stek de små arma riddarna tills de får fin gyllenbrun färg.
  4. Dutta över socker när riddarna fortfarande är varma eller lägg dem helt enkelt i lite socker, så att de får en krispig fin yta.
  5. Blanda den vispade grädden med sylt och piffa upp det hela med gul karamellfärg. Eller blanda den vispade grädden med lingonsylt och piffa upp med röd karamellfärg.
  6. Alla blir glada!