Cinnamon Sugarpuffs

Cinnamon Sugarpuffs
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Cinnamon Sugarpuffs

12 ingredienser

Allt blir så mycket snyggare på engelska. I direkt översättning heter denna dessert kanel- och sockerpuffar. Typ. Eller så kan man kalla den så här, för enkelhetens skull: Svinagott!/Husmorsorna 

Receptet är hämtat ur boken Fredagsmys

Ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 100 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 krm muskot
  • 2 dl vetemjöl, siktat
  • 4 ägg (stora)
  • 25 g smör, smält
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 msk malen kanel
  • äppelmos, till servering
  • vaniljsås, till servering

Gör så här

  1. Koka upp vattnet med smör, salt, 1 tsk socker och muskot, koka sakta tills smöret smält.
  2. Mät upp och sikta mjölet. Ner med allt mjöl i gottet och vispa med träslev tills smeten börjar släppa i kanterna.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Nu tar du av kastrullen från värmen och rör ner ett ägg i taget, rör och vispa kraftigt, du får vispa mer för varje ägg du lägger i (tänk snygga biceps!).
  5. Vispa lite extra tills smeten är slät och fin.
  6. Använd två teskedar och klicka upp en liten teskedsstor klick smet på plåten.
  7. De små degpluttarna puffar upp till dubbel storlek när du låter dem gå i ugnen i cirka 20 minuter.
  8. När du ser att de är gyllenbruna, torra och dubbelt så stora, så låter du dem stå kvar i ugnen med öppen lucka i ca 10 minuter för att svalna sakta på eftervärme.
  9. Blanda socker och kanel i en skål. När de små degpuffarna har svalnat penslar du dem med smält smör och doppar dem i en blandning av socker och kanel.
  10. Servera med äppelmos och vaniljsås! Yummie! Eller mums, som vi säger på svenska.