Bulgogi med stekt sallad

Bulgogi med stekt sallad
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Bulgogi med stekt sallad

18 ingredienser

Den här rätten åt jag någon gång i början av nittitalet på en restaurang som faktiskt fortfarande finns kvar. Bulgogi heter rätten, det betyder grillat kött på koreanska och bygger på tunt skivad entrecote som man marinerar med bland annat päron för att det skall bli riktigt mört. /Anette Rosvall

Ketchap manis är en söt sojasås.

Ingredienser

  • 700 g entrecôte i tunna, tunna skivor

marinad

  • 2 päron, rivna
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 3 gula lökar, i ringar
  • 3 msk soja
  • 2 msk palmsocker
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk sake (eller vitt vin)

sallad

  • En stor kastrull med kokande vatten
  • 1 salladshuvud
  • 3 klyftor vitlök, skivade
  • 2 röda chilifrukter, finhackade
  • 3 msk ketjap manis
  • olja
  • smör
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • kokt ris, vårlökar, sockerärtor, päron

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och ställ den åt sidan ett tag.
  2. Skär entrecoten i tunna, tunna bitar och lägg dem i marinaden och låt dem bo där. Helst över natten, men minst i några timmar. Ställ din stora kastrull med vatten på spisen och låt det saltade vattnet koka ordentlig.
  3. Lägg ned ett helt salladshuvud och låt det koka i 3 minuter.
  4. Tag upp det och lägg det i ett durkslag ett ögonblick.
  5. Lägg i smör och olja i en stekpanna. När den är het lägger du i vitlöken och chilin och fräser tills vitlöken fått lite färg.
  6. Lägg i några salladsblad i pannan och stek dem tills de också fått färg.
  7. Lägg över de färdiga bladen, vitlöken och chilin i en annan panna med smör och låt dem hålla värmen där.
  8. Stek bladen, några i taget, tills hela huvudet är klart.
  9. Smaksätt med salt, peppar och sesamolja.
  10. Fräs på vårlöken och sockerärtorna i samma panna så att de fortfarande har tuggmotstånd kvar.
  11. När köttet har marinerat klart så steker du det i smör och olja i väldigt het panna i omgångar.
  12. Salta och peppra och lägg det under lock tills resten av rätten är klar.
  13. När allt är stekt och riset är klart så serverar du. Lägg upp ett salladsblad på tallriken fyll på med kött och tillbehör en klick ris och lite skysås och du är hemma - ja, eller i Korea om du hellre vill det.