Rökta tomatmarinerade revbenspjäll

Rökta tomatmarinerade revbenspjäll
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Rökta tomatmarinerade revbenspjäll

21 ingredienser

Nu är det grillsäsong. Då tar vi fram en gammal goding från i julas. Lova mig att ni provar det här, det var helt magiskt gott. Köttet blev så där extra mört och föll av benen sedan hade vi bakpotatis och grillad majskolv till men det passar ju prima med en coleslaw och potatisklyftor också. Try it your way! /Anette Rosvall

Serveras till exempel med bakpotatis och grillad majskolv.

**På grillen
**Först marinerade ett par timmar i smaskig marinad, och sedan grillade på låg värme på grillen i två timmar. Ja då gäller det att man har en bra grill med lock som håller värmen.

Ingredienser

  • 2 kg revbensspjäll

marinad

  • 1 förp tomat
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk paprika pulver (jag använde rökt paprika pulver, det blev smarrigt)
  • 2 msk chilipasta
  • 3 mandariner, saften
  • 0,5 dl olja
  • några droppar liquid smoke
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Sås med julmust och röksmak

  • 1 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 1 msk paprikapulver (jag använde mitt rökta paprika pulver)
  • 1 dl ketchup
  • 1 dl julmust/påskmust/must
  • 1 msk soja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • några droppar liquid smoke
  • svartpeppar (efter smak)
  • salt (efter smak)

Gör så här

Marinad

  1. Mixa ihop alla ingredienser till en slät rosa/orange röra.
  2. Skär revbenspjällen i lagom stora bitar och lägg dem i marinaden.
  3. Låt dem ligga i den i ca 2-3 timmar.
  4. Efter det skall de gå i 175 graders ugn i minst 1 timme. Du måste känna så att köttet släpper från benen ordentligt, då är de klara. Eller grilla på grillen, se tipsrutan.

Sås

  1. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå en stund för att gotta sig riktigt ordentligt!