Sval avokadosoppa

Sval avokadosoppa
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Sval avokadosoppa

14 ingredienser

Mixad avokadosoppa som serveras sval. Garnera din avokadosoppa med finhackad rödlök, gurkbitar och några skivor rökt lax i bitar. Recept från boken Din matkasse.

Ingredienser

Sval avokadosoppa

  • 2 avokador
  • 2 gurkor (hela)
  • 2 limefrukter, saften och skalet från
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 dl smetana
  • 0,5 kruka färsk mynta
  • grön tabasco, några droppar
  • 2 klyftor vitlök
  • vitvinsvinäger, en skvätt
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 1 rödlök, liten, finhackad
  • ca 3 rökt lax (några skivor)
  • 0,25 gurka, i fina bitar

Gör så här

Sval avokadosoppa

  1. Skär avokadon på mitten och ta bort kärnan från frukten (stoppa sedan kärnan i jord och vattna då och då, så kanske du har ett eget avokadoträd om några decennier).
  2. Skala gurkorna, skär dem på längden och skrapa bort de vattniga fröna i mitten med en sked.
  3. Spara en fjärdedel av gurkan till dekoration.
  4. Lägg alla ingredienser i en mixer och kör tills du har en mjuk och krämig soppa.
  5. Späd avokadosoppan med mer buljong om du tycker att den blir för tjock, och smaka av.
  6. Salta, peppra, ha i mer vinäger eller kanske ohemula mängder tabasco? Smaka, smaka, smaka!
  7. Förvara sedan avokadosoppan svalt tills du ska äta den.

Garnering

  1. Garnera innan servering avokadosoppan med finhackad rödlök, gurkbitar och några skivor rökt lax i bitar.