Torrone di Cremona - italiensk nougat

Torrone di Cremona - italiensk nougat
Foto: Jenny Grimsgård

Visst, fransk nougat är gott, men italiensk nougat är minst lika smarrigt och värt lite ryggdunk, tycker vi. Den här är värd en liten applåd. Minst.

19 oktober 2010

Du behöver

  • 250 g nötter (pistage och mandel)
  • 1,25 dl socker
  • 1 msk kanderat apelsinskal, mycket finhackat
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 dl honung, flytande
  • 1 st äggvita, stort ägg

Gör så här

  1. Häll nötter och socker i en stor mortel och ”dunka på” ordentligt. Kul va? När alla nötter är krossade i lagom stora bitar fyller du på med apelsinskal och kanel.
  2. Häll honungen i kastrullen på medelhög värme och låt den bli varm, sedan häller du i socker-, nöt- och kryddblandningen. Rör om tills sockret och honungen smält.
  3. Medan du väntar på det vispar du äggvitan till hårt skum. När sockerröran har smält och blivit en brun blandning som doftar apelsin och kanel (absolut inte bränt) drar du kastrullen av plattan och vänder ned äggskummet.
  4. Häll ut massan på en smörad plåt och låt den stelna, skär i bitar och servera kyld.
Kommentera receptet

Fler goda recept