Cupcakes med bananer och konjakfrosting

Cupcakes med bananer och konjakfrosting
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Cupcakes med bananer och konjakfrosting

Av: Anette Rosvall och Emma Hamberg

Från: Kärleksmums by Husmorsorna

20 ingredienser

Alla våra barn älskar cupcakes. Det råder en total cupcakefeber norr om Stockholm, det ska bakas cupcakes hela tiden. Vi har en bok av Jacob Gray, ”Fluffins”, och den är vår husbibel som alla barn följer blint, man kan säga att de är bokstavstroende i Grays cupcake-skola. Ibland lånar vi boken och bakar cupcakes vi också. Så det här är våra varianter, fast vi erkänner…Jacob står för en hel del…Tack för det, Jacob. /Husmorsorna - Receptet finns med i Kärleksmums.

Läs mer om

Kärleksmums

Ingredienser

Cupcakes med bananer och konjakfrosting

  • 3,5 dl vetemjöl special
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 125 g smör
  • 2,5 dl muscovadosocker, ljust
  • 1 dl kakao
  • 2 ägg
  • 1,5 dl mörk choklad, grovt hackad
  • 1 banan, mosad
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl kvarg

Frosting:

  • 1 dl smör
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 0,5 dl kakao
  • 5 dl florsocker
  • 1-2 msk cognac
  • 0,5 dl mjölk
  • banan, skivad, för dekoration

Gör så här

Cupcakes med bananer och konjakfrosting

  1. Upp med ugnen på 200°!
  2. Rör samman mjöl, bikarbonat, salt, bakpulver, och så siktar du dem stiligt genom en sil och ner i en annan bunke. Klart så långt!
  3. Nu ska du vispa rumsvarmt smör och socker så där vitt och lite puffigt, ta elvispen direkt, du kommer bli galen om du ska handvispa.
  4. Ner med kakaon också, vispa lite till. Nu ska äggen få vara med också, ett i taget, vispa lite mellan varje äggnedsläpp. Nu kan lika gärna allt annat få vara med också, kör på bara, hela rasket, men sluta vispa nu, rör bara lite lagom så där, inte mer än absolut nödvändigt.
  5. Nu klickar du ner smeten (ja, smaka lite först, den är galet god) i muffinsformar, inte hela vägen upp, men nästan. Har du en muffinsplåt tycker vi du ska använda den. Gillar du cupcakes och muffins men inte äger en muffinsplåt, tycker vi du ska investera i en sån.
  6. In i ugnen 20 minuter. Låt svalna innan du spritsar på din konjaksfrosting

Frosting

  1. Vispa smöret riktigt luftigt och lätt, sen i med alla andra grejer utom mjölken, vispa, vispa.
  2. Nu kan mjölken få hoppa i, vispa lite till, smaka av. Kanske är den för tunn? I med mer florsocker!
  3. Spritsa sedan detta underbara muckelimuck över dina muffins, garnera lite mulligt och ha det bra ett tag.