Örtspäckad lammstek med citron- och vinbräserad potatis

Örtspäckad lammstek med citron- och vinbräserad potatis
Foto: Jacob Grange
Andreas Nylén
Andreas Nylén

Örtspäckad lammstek med citron- och vinbräserad potatis

19 ingredienser

En härlig lammstek i örter som serveras med potatis som är vinbräserad och citron.

Tävla om en oförglömlig matweekendresa till regionen Glasriket, Kalmar och Öland här!

Ingredienser

portioner
  • 800 g lammstek
  • 1 kruka oregano
  • 1 kruka mynta
  • 2 msk citron, skalet, rivet
  • 20 färska potatisar
  • 8 knippmorötter, skalade
  • 200 g champinjoner
  • 12 klyftor vitlök, skalade
  • 12 steklökar, skalade
  • 4 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 0,5 dl kycklingfond
  • 3 dl grädde
  • 3 lagerblad
  • majsstärkelse
  • smör & olivolja
  • rucolasallad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Hacka örterna och blanda med det rivna citronskalet.
  2. Stick hål i köttet med hjälp av en kniv och fyll hålen med örtblandningen.
  3. Bryn köttet i smör och olivolja.
  4. Tillaga köttet i 160 C i ca 15 min eller till en innertemperatur på 58 C, låt köttet vila innan servering.
  5. Stek grönsakerna i smör och olivolja till gyllene färg.
  6. Slå på vitt vin och koka ner till hälften.
  7. Tillsätt grädde, kycklingfond och lagerblad.
  8. Red av med maizena till lätt simmig koncistens.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Skär upp lammet i skivor och garnera med ruccola och örter.