Grillad hängmörad högrev med kumminkål och pepparrotsyoghurt

Grillad hängmörad högrev med kumminkål och pepparrotsyoghurt
Foto: Johan Stillman

Grillad hängmörad högrev med kumminkål och pepparrotsyoghurt

Av: Andreas Landén

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

Kött och potatis må vara en klassiker, men det här är mer än vanlig husmanskost. Perfek att bjuda på till söndagsmiddagen.

Ingredienser

portioner

Kumminkål

  • 0,5 vitkål, strimlad
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • ca 2 msk honung, flytande
  • ca 1 msk malen kummin
  • 1 tsk salt

Kött och potatis

  • 1 kg högrev (hängmörad)
  • salt
  • svartpeppar
  • 600 g mandelpotatis, tvättad, med skal
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 0,5 dl rapsolja
  • 4 klyftor vitlök, skalade
  • 1 msk flingsalt

Pepparrotsyoghurt

  • 2 dl turkisk yoghurt (alt yoghurt naturell avrunnen i kaffefilter)
  • 2 msk honung, flytande
  • 2 msk färsk pepparrot, riven
  • salt

Gör så här

  1. Kumminkål: Blanda alla ingredienser. Massera kålen med händerna, att vätska kommer ut ur den.
  2. Servera kumminkålen till högrev, potatis och pepparrotsyoghurt.
  3. Kött: Sätt ugnen på 100 grader. Sätt in köttet i ugnen i och stick in en stektermometer. När termometern visar 65 grader är köttet klart.
  4. Skär fyra fina skivor av högreven. Torka av båda sidorna på papper. Salta och peppra
  5. Hetta upp en grillpanna och ge köttet fint grillmönster på vardera sida. Stek klar i ugnen tills innetemperaturen är 55 grader. Låt köttet vila på en tallrik.
  6. Höj ugnsvärmen till 200 grader.
  7. Potatis: Blanda potatisen med timjan, rapsolja, vitlök och salt i ugnsfast form. Rosta i cirka 40 min tills den har en gyllenbrun färg.
  8. Värm köttet 5 min i ugnen innan servering.
  9. Pepparrotsyoghurt: Blanda yoghurt, honung och pepparrot.
  10. Låt stå och dra i 20 minuter. Smaka av med salt.