Lammlägg och isterband med speltkornssallad och dill

Lammlägg och isterband med speltkornssallad och dill
Foto: Johan Stillman

Lammlägg och isterband med speltkornssallad och dill

Av: Andreas Landén

Från: Nyhetsmorgon

29 ingredienser

Att tillaga något från grunden blir alltid mycket godare. Andreas Landén bjuder på lamm med fina tillbehör.

Ingredienser

portioner

Lammlägg

  • 4 msk smör
  • 4 skivor sågad lammlägg
  • 2 lammkorvar, av isterbandstyp
  • salt
  • peppar
  • 3 morötter, skalade, delade
  • 3 persiljerötter, skalade, delade
  • 2 kålrötter, små, skalade, delade
  • 5 klyftor vitlök, skalade, delade
  • 2 lagerblad
  • 5 dillkvistar
  • 2 rosmarinskvistar
  • 2 timjanskvistar
  • 5 kryddpepparkorn
  • 2 dl vitt vin
  • vatten
  • salt
  • peppar
  • 2 msk smör till servering och stekning

Speltkornssallad

  • 4 dl hela speltskorn
  • 8 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • tärnade rotfrukter från koket
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • ca 1 dl ärtskott
  • 1 knippe dill, strimlad
  • 50 g mager ost, riven
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Lammlägg: Bryn lammlägg och korv i het stekpanna med 2 msk smör, salt och svartpeppar.
  2. Placera lammläggen i botten av kastrullen. Lägg i rotfrukter, kryddor, vitt vin och vatten till det täcker.
  3. Låt koka i cirka 25 min, tills rotfrukterna är klara.
  4. Lyft upp rotfrukterna. Tärna dem och ställ åt sidan. Låt läggen ligga kvar i cirka 5 min till.
  5. Koka ner buljongen till hälften.
  6. Strax innan servering, värm även korven i buljongen där läggen ligger. Klicka i 2 msk smör i läggen.
  7. Speltkorn: Koka speltkornen mjuka i vatten och buljongtärning i cirka 60 minuter.
  8. Blanda speltkornen med rotfrukterna från lammläggen. Tillsätt rapsolja.
  9. Blanda i dill, ärtskott, ost och smaka av med salt och peppar.Servera tillsammans med lamm och smörad buljong.