Rödbetssoppa med rökt sidfläsk och förlorat ägg

0 röster
4
Rödbetssoppa med rökt sidfläsk och förlorat ägg
Foto: Johan Stillman

Varm soppa på rödbetor, rödkål och rödlök som värmer hela hösten och vintern. Dessutom är det alltid bra att använda rotsaker när de är som bäst.

Visa mer
4

Du behöver

Rödbetor

  • 200 g sidfläsk, varmrökt, tärnat i 2 x 2 cm
  • 2 msk smör
  • 7 färska rödbetor, skalade, strimlade (cirka 500 g)
  • 0,5 rödkålshuvud, strimlad (cirka 300 g)
  • 3 rödlökar, skalade, strimlade
  • 2 vitlöksklyftor, skalade, hackade
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl rött vin
  • 1,5 l grönsaksbuljong (alt 1,5 liter vatten + 3 buljontärningar
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk kallpressad rapsolja, droppas i soppan

Förlorade ägg

  • 6 färska ägg
  • 1 l vatten
  • 1 msk ättikssprit, 12%
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Hetta upp en gjutjärnsgryta eller en stor kastrull.
  2. Stek fläsket knaprigt i grytan, lyft upp på papper.
  3. Lägg i smöret och fräs rödbetor, rödkål, rödlök och vitlök i cirka 4-5 minuter.
  4. Tillsätt vinäger, vin, buljong och kryddor.
  5. Koka på svag värme i cirka 30-40 minuter.
  6. Koka vatten, ättika och salt till förlorade ägg.
  7. Knäck upp äggen var för sig i liten kopp.
  8. Sänk temperaturen så att vattnet bara sjuder.
  9. Låt äggen försiktigt glida ner i vattnet. När äggulan stelnat efter cirka 2-3 minuter, är äggen färdiga att lyftas upp med hålslev.
  10. Smaka av soppan med salt och peppar.
  11. Servera förlorade ägg i soppan med fläsk och några droppar rapsolja.
20 mars 2012

laddar fler recept

Laddar fler recept