Jerkmarinderad lammytterfilé med getost, pumpa, gulbeta, kanel och rostad vitlökssky

Jerkmarinderad lammytterfilé med getost, pumpa,  gulbeta, kanel och rostad vitlökssky
Foto: Maria Marteleur/TV4

Jerkmarinderad lammytterfilé med getost, pumpa, gulbeta, kanel och rostad vitlökssky

Av: Andreas Johansson

Från: Nyhetsmorgon

27 ingredienser

Här finns alla smaker på paletten, sött, salt, syrligt, beskt och friskt. Underbart gott!

Obs! Det här receptet tar mer än 7 timmar att laga.

Tequila tips till rätten:
Reserva del Señor Añejo
En maffig añejo med mycket smak från faten - mandel, vanilj,
smörkola, karamell och choklad. Den serveras bäst som avec i
Riedels tequilaglas eller tillsammans med lite sötare kakaostinn
choklad. Den fick silvermedalj av The Beverage Testing Institute
2004 Highly recommended. Reserva del Señor finns också som
Blanco och Reposado.

Ingredienser

portioner

Jerkmarinad

  • 2 dl soja
  • 2 dl limefrukt, juice
  • 2 dl olivolja
  • 3 cm ingefära, riven
  • 1 röd chilifrukt (spansk peppar)
  • 1 röd paprika
  • 1 msk malen nejlika
  • 1 msk malen kryddpeppar
  • 1 msk sambal oelek

Jerkmarinad lammytterfilé

  • 1 sats jerkmarinad
  • 600 g lammytterfilé

Getost royal

  • 90 g getost
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 msk honung

Syltad pumpa

  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 2 butternut Scotch pumpor

Glaserad gulbeta

  • 200 g gulbeta
  • smör
  • 1 msk rörsocker
  • svartpeppar

Rostad vitlökssky

  • 4 dl kalvfond
  • 4 dl rött vin
  • 3 kanelstänger
  • 4 rostade kinesiska vitlökar (skala, rosta i ugnen med olivolja)

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser till jerkmarinaden i en kastrull och sjud i 10 minuter, mixa sedan till en slät massa med stavmixer.
  2. Lammytterfilé: Marinera lammet i 6 timmar i jerkblandningen. Stek lammet i olivolja och sedan på 125 grader i ugn till innertemperatur 54 grader.
  3. Getost royal: Mixa sönder 3 hela ägg med 3 dl grädde. Smula i getosten och smaka av med honung och lite
  4. salt. Häll i bakformar, gärna typ muffinsformar. Baka i ugn 150 grader i cirka 25 min tills de stannat.
  5. Syltad pumpa: Koka upp 1 dl ättiksprit med 2 dl socker och 3 dl vatten, skiva pumpan så tunt du kan och häll på
  6. den varma lagen. Låt svalna.
  7. Glaserad gulbeta: Koka och skala gulbetorna. Dela dom i mindre bitar. Stek dem i smör och ha i råsocker och rör runt då och då till dess de får en knäckig yta. Avsluta med svartpeppar.
  8. Rostad vitlökssky: Koka ihop kalvfonden med vinet, vitlöken och kanelstången. Smaka av, beroende på vilket vin man använder kan det behövas en skvätt balsamicovinäger för den rätta balansen.