Torsk med rökt majonnäs och gulbetor

Torsk med rökt majonnäs och gulbetor
Foto: Andreas Johansson

Torsk med rökt majonnäs och gulbetor

Av: Andreas Johansson

Från: Nyhetsmorgon

22 ingredienser

KRAV Torsk med rökt majonnäs, gulbetor från Stenhusegård, chips på Gotlandslimpa serverad med en dillsky.

**1/10 procentig rimlag
1 dl salt per liter vatten

1-2-3
**En 1-2-3-lag består av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten.
**
Äggvikt
Ett normalstort ägg väger ca 50 gram, ca 20 gram gula och 30 gram vita.

Andreas bjöd också på**

Rödvinskokt Gotlandslamm

Creme Brulèe med salmbär

**Jens Dolks vintips
**1459 Wisby Weisse, Sverige, 23,90 (4 Solar)

"Ett veteöl med härlig fruktig smak, kola-toner och citrusfriskhet. Från Gotlands Bryggeri som ligger inanför ringmuren i Visby."

Ingredienser

portioner

Torsk

  • 300-400 g färsk torsk (KRAV-märkt)
  • 0,1 procentig rimlag

Rökt majonnäs

  • 50 g rökta laxfenor
  • 200 g matolja
  • 30 g äggula
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1,5 msk dijonsenap
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

gulbetor

  • 200 g gulbeta
  • 2 dl 1-2-3 lag
  • 1 msk honung
  • 1 msk smör

bröd

  • Gotlandslimpa (eller liknande bröd)
  • kallpressad rapsolja
  • flingsalt

Dillsky

  • 5 dl hummerfond
  • 1,5 dl vitt vin
  • 100 g dill
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 msk farinsocker

Gör så här

Torsk

  1. Rimma fisken i rimlagen i 10 minuter.
  2. Ta upp den och låt den torka av ordentligt.
  3. Stycka upp den i 4 lika stora portionsbitar.

Majonnäs

  1. Placera laxfenorna i en kastrull och täck med oljan.
  2. Plasta kastrullen och låt den stå på svag värme, ca 60 grader, i 6 timmar.
  3. Sila av oljan och kyl ner den.
  4. Lägg äggulorna, vinägern och senapen i en matberedare.
  5. Mixa och häll sakta i den rökta oljan tills du får en hård majonnäs.
  6. Smaka av med salt och peppar.

Gulbetor

  1. Koka betorna mjuka i lättsaltat vatten.
  2. Skala dem och skär i snygga små bitar eller använd stansringar.
  3. Lägg hälften av gulbetorna i ättikslagen.
  4. Värm en stekpanna och lägg i smör.
  5. Stek de andra gulbetorna i smöret och avsluta med honung.

Bröd

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skiva limpan så tunt du kan och lägg på smörpapper.
  3. Pensla med kallpressad rapsolja och flingsalt.
  4. Baka av chipsen i ca 5 minuter eller tills de blir krispiga.

Dillsky

  1. Fräs moroten och löken i olja.
  2. Tillsätt sockret och rör runt tills en karamell bildas.
  3. Häll på vinet och låt reducera till hälften.
  4. Tillsätt nu fonden och dillen.
  5. Sjud på svag värma i 15 minuter.
  6. Sila av och smaka upp med salt, peppar och eventuellt vinäger.

Torsk, forts

  1. Stek torsken i smör tills den får en kärntemperatur på 40 grader.
  2. Låt den droppa av på papper i en minut.
  3. Spritsa den rökta majonnäsen mitt på en tallrik.
  4. Lägg försiktigt torsken på majonnäsen.
  5. Arrangera gulbetorna runt om.
  6. Häll skyn runt betorna och avsluta med att fästa en brödchips mellan fisken och betorna.