Västkustsk hemlängtan

Västkustsk hemlängtan
Foto: TV4

Västkustsk hemlängtan

Av: Andrea - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

Receptet på västkustsk hemlängtan är beräknat till fyra personer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 2 havskräfta, kokta
  • 1 hummer
  • 1 krabba
  • 200 g frysta oskalade räkor
  • musslor
  • 1 stjälkselleri
  • 1 kruka färsk gräslök
  • 1 rödlök
  • 4 skivor pumpernickelbröd
  • 4 ostron
  • 1 citron
  • dill
  • 1,5 msk löjrom

Havskräftssmet

  • 5 msk majonnäs, köpt
  • 2 lagerblad
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 skivor av färsk fänkål (centimetertjocka)
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 rejäl skvätt vitt vin

Hemgjord majonnäs

  • 2 äggulor
  • rapsolja
  • dijonsenap
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • limefrukt, pressad

Gör så här

  1. Hacka gräslöken fint.
  2. Tag ut krabbköttet och hummerköttet (spara hummerklorna), skala räkorna och grovhacka allt tillsammans med två stavar stjälkselleri och en matsked finhackad rödlök.
  3. Salta, peppra och pressa i en lime.
  4. Vid servering: Dela havskräftorna på längden, och lägg dem på en plåt. Täck allt kräftkött med havskräftsmeten, sätt på grillen på ugnen och gratinera dem i ugnen.
  5. Stansa ut rundlar av brödet med ett glas, blanda skaldjurshacket med den hemgjorda majonnäsen och fördela skaldjurssmeten på rundlarna.
  6. Klappa in den hackade gräslöken runt om. Toppa med en halv hummeklo och en klick löjrom samt dillvippa.
  7. Placera en halv havskräfta på ena sidan och ett öppnat ostron på den andra tillsammans med en citronklyfta.

Havskräftssmet

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke och blanda med en stavmixer till en ljusgrön smet.

Majonnäs

  1. Lägg två äggulor i en bunke tillsammans med lite fransk senap och en tesked rödvinsvinäger, häll sedan rapsolja i en tunn stråle över äggen under vispning tills den är lagom tjock!
  2. Krydda med salt och peppar och lite pressad lime.