Grillad lax med saffranskokta primörer

Grillad lax med saffranskokta primörer
Foto: Ps matsal
André Wessman
André Wessman

Grillad lax med saffranskokta primörer

15 ingredienser

Grillad vitlöksmarinerad lax med saffranskokta primörer och sparris.

Ingredienser

  • 4 laxfiléer (à 180 g)
  • 2 klyftor vitlök hackade
  • 1 msk svartpeppar, krossad
  • 1 msk timjan färskplockad
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 2 msk Hummerfond
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 g saffran
  • 2 msk smör
  • 12 färskpotatisar
  • 1 fänkål
  • 4 morötter, späda
  • 4 salladslökar
  • 8 gröna sparrisar

Gör så här

  1. Värm grillen.
  2. Hacka vitlöken och blanda med de övriga kryddorna. Badda in kryddblandningen samt salt i laxfiléerna.
  3. Tvätta och ansa grönsakerna samt skär fänkålen i bitar.
  4. Koka allt utom sparrisen i buljongen med saffran börja med potatisen, morötter och fänkål, sist salladslökar.
  5. Lyft upp grönsakerna ur buljongen och lägg i en skål.
  6. Vispa i smör i buljongen så att det blir till en sås.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Värm grönsakerna i smör/grönsak/saffransbuljongen vid serveringen.
  9. Grilla laxen till en innertemperatur till drygt 55 grader. Grilla sparrisen precis innan servering cirka 3-4 minuter.