Färgrik fruktpalett med sorbet à la ”Montmartre”

Färgrik fruktpalett med sorbet à la ”Montmartre”
Foto: TV4

Färgrik fruktpalett med sorbet à la ”Montmartre”

Av: Anders Vardam

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

3h

Fransk fruktddessert med bär och glass. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Servera gärna ett svalt torrt vitt vin från Alsace och ”Marseljäsen” till anrättningen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Bärsorbet

  • 250 g frysta/färska blåbär
  • 250 g frysta/färska hallon
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl sockerlag, 20 %
  • 2 tsk citron, saft
  • 1 äggvita

Saftsorbet

  • 3 dl fläderbärsaft
  • 1 dl vatten
  • 1 dl sockerlag, 20 %
  • 2 msk 1 citron, saft av
  • 2 äggvitor

Gör så här

  1. Blanda saft, vatten, sockerlag och citronsaft i en form, frys i 2 tim. Rör då och då.
  2. Vispa äggvitorna till skum och blanda ner det försiktigt i saftmassan. Frys på nytt ca 2 tim.
  3. Skeda upp och placera de tre olik färgade sorberna på en kyld dessert tallrik som franska flaggan ”Trikoloren” från vänster blå, vit och röd. Tallriken som innan är dekorerad med skalade och klyftade clementiner och skalad och hackad färsk ananas, dekorerad som en ”sol”. Strö varsamt och lätt vaniljsocker över tallriken och servera omgående.