Ljummen böckling i papper med rödbetor och saltgurka

0 röster
2
Visa mer
2

Du behöver

 • 6 böcklingfiléer
 • 4 rödbetor och/eller gulbetor, förkokta eller inlagda
 • 4 förkokta potatisar
 • rejält med färska örter, t ex dill, gräslök, persilja
 • saltgurka
 • 1 gul lök, finhackad
 • smör
 • salt och peppar

Gör så här

 1. Skär ned i lagom bitar.
 2. Gör ett paket i tidningspapper och folie, lägg ned alla ingredienser och vik ihop. Värm i medelvarm ugn eller i kastrull med lock.
 3. Torbjörn "Benson" Olssons dryckestips:
 4. Spendrups mellanöl
 5. Vnr, 1337, 11:90
 6. Spendrups arbetar enligt de tyska renhetslagarna, dvs de använder endast malt, humle, jäst och vatten utan tillsatser. Detta ger i sin tur en frisk och ren ölsmak. Mellanöl innehåller 4,2 % alkohol /volym och är det bästa matölet generellt sätt enligt min mening. Mellanöl ger en harmonisk balans mellan malt, humlebeska och alkoholhalten som är en smakbärare. Drick och njut!
 7. Hemkryddad snaps på johannesört:
 8. Plocka johannesörten färsk. Lägg blommorna och knopparna i vodka, renat brännvin eller brännvin special. Mosa knopparna lätt mellan fingrarna så att smak och färgämnen frigörs. Låt dra i 1-3 veckor, smaka av. Nu har snapsen fått en härlig rödaktig färg och smaken ska vara örtigt fruktig. Denna snaps är en av de få som man kan lagra utan att smaken blir dålig. Snarare så utvecklas smaken till en mer djupare och eau-de vie-aktig smak. Om du lagrar den så lagra den mörkt och svalt. Lycka till på örtesängarna.
 9. Höpler Gewurztraminer
 10. Vnr 86773, 159:-
 11. Alternativt
 12. Gewurztraminer Réserve Henny
 13. Vnr. 2176, 109:-
 14. Ska man dricka vin till böckling så ska det vara en gewurztraminer. Den rökta salta smaken kräver ett vin som är fruktigt med bra syra. Gewurztraminer är en av de fyra ädla druvorna i Alsace där man producerar kraftfulla aromatiskt-blommiga, honungsaktiga viner. Även Österrikarna har gjort goda resultat med druvan. Vinet avnjutes tillsammans med böckling på knäcke, en ostbit eller varför inte som apéritif med lite lantpaté och baguette. I´m in heaven……
15 november 2007

Laddar fler recept...