Rapphöna fylld med äpplen och aprikoser

Rapphöna fylld med äpplen och aprikoser
Foto: TV4
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Rapphöna fylld med äpplen och aprikoser

Av: Anders Levén

Från: Jaktlust

12 ingredienser

45 min

Anders Levéns fyller sin rapphöna med svenska äpplen och aprikoser.

Du behöver bindgarn av bomull (livsmedelsgarn).

Rätten blir laktosfri om du använder laktossfritt matfett.

Servera gärna ett glas Pinot noir till, en klassisk druva till fågel.

Ingredienser

portioner
  • 4 rapphönor, plockade och svedda
  • 10 torkade aprikoser
  • 4 äpple, svenska Cox orange
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 20 små röda steklökar
  • 30 brysselkål
  • 20 tornerade potatisar (fast)
  • 1-2 dl sherryvinäger
  • 100 g smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Börja med att skölja ur fåglarna och låt dem droppa av.
  2. Fyll dem sedan med äpplen och aprikoser, krydda inuti.
  3. Bind ihop benen med bindgarn och stek nu i het panna, i både olja och smör. Krydda med salt och peppar. Ös hela tiden.
  4. Stek i ugn på ca 175 grader, det tar ca 30 minuter. Tempen i fågeln skall vara över 70 grader.
  5. I med potatis och löken efter 10 minuter. Ös igen.
  6. Sista 10 minuterna, i med brysselkål och låt dem steka vid sidan av.
  7. Bränn nu ur panna med sherryvinäger och montera med kallt smör. Krydda och njut.