Frukt- och blomchips

Frukt- och blomchips
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Frukt- och blomchips

5 ingredienser

Roliga chips som är lite annat än de vanliga potatischipsen.

Med blanchering menas att matvaran snabbt kokas i lättsaltat vatten i ungefär 1 min för att sen snabbt kylas ner i till exempel kallt vatten eller is.

Ingredienser

  • apelsin, i tunna skivor
  • päron, i tunna skivor
  • ananas, i tunna skivor
  • rosa rosenchips (eller röda rosenchips)
  • sockerlag

Gör så här

  1. Apelsinchips: Frys gärna apelsinerna innan du skär dem i tunna skivor.
  2. Blanchera skivorna och skölj i kallt vatten. Låt ligga i sockerlag en stund. Torka sedan i ugnen på 100-120 graders värme i 15-20 minuter.
  3. Päron- och ananaschips: Skala ananasen och skär den och päron i tunna skivor.
  4. Pensla skivorna med sockerlag och låt torka i ugn i 3-4 timmar.
  5. Rosenchips: Lägg rosenbladen i äggvita. Doppa dem sedan i florsocker och låt torka.
  6. Sockerlag: Koka upp 1 dl socker och 1 dl vatten. Reducera till hälften, låt svalna.