Tapas
Tapas
20 ingredienser
1h 40 min
Servera tapas som plockmat eller drinktilltugg för trevligt umgänge.
Ingredienser
Heta räkor:
- 150 g jätteräka (eller andra stora räkor)
- 2 dl olivolja
- 2 klyftor vitlök
- 3 spanska pepparfrukter
- salt
Potatisomelett med basilikacrème:
- 200 g potatis, kokt
- 1 gul lök
- 2 ägg
- 2 dl grädde
- 1 knippe basilika
- 1 dl gräddfil
- salt
- peppar
- muskot
Ugnsstekta tomater med sardellolja:
- 6 små fina tomater
- 1 g torkade örter
- 1 dl olivolja
- grovt salt
- 1 schalottenlök
- 2 sardellfiléer
Gör så här
- Heta räkor: Hacka vitlöksklyftorna och pepparfrukterna. Värm upp vitlöken och pepparfrukterna med salt i en traktörpanna och låt räkorna sjuda i oljan. Servera genast som förrätt eller drinktilltugg.
- Potatisomelett med basilikacrème: Sätt ugnen på 150 grader. Skala löken och den kokta potatisen och skiva, stek sedan lätt i smör eller olja. Varva löken och potatisen i en smord form.
- Blanda ägg och grädde, krydda och häll över potatisen.
- Laga i ugnen i cirka 30 minuter och låt sedan svalna. Rör under tiden ihop gräddfilen med basilikan, salt och peppar. Skär potatisen och löken i små kvadrater och servera med gräddfilen.
- Ugnsstekta tomater med sardellolja: Sätt ugnen på 70 grader. Hetta upp vatten i en kastrull och skålla tomaterna. Skala dem sedan och placera dem i en ugnsfast form. Pensla med olja och krydda med örter och salt.
- Låt tomaterna ligga i ugnen en timme, gärna längre. Vattenhalten minskas på så sätt och smaken framhävs.
- Mixa under tiden sardeller med olja och lök. Slå sardelloljan över tomaterna (varma eller kalla) till servering.