Tapas

Anders Levén ny

Tapas

20 ingredienser

1h 40 min

Servera tapas som plockmat eller drinktilltugg för trevligt umgänge.

Ingredienser

portioner

Heta räkor:

  • 150 g jätteräka (eller andra stora räkor)
  • 2 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 spanska pepparfrukter
  • salt

Potatisomelett med basilikacrème:

  • 200 g potatis, kokt
  • 1 gul lök
  • 2 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 knippe basilika
  • 1 dl gräddfil
  • salt
  • peppar
  • muskot

Ugnsstekta tomater med sardellolja:

  • 6 små fina tomater
  • 1 g torkade örter
  • 1 dl olivolja
  • grovt salt
  • 1 schalottenlök
  • 2 sardellfiléer

Gör så här

  1. Heta räkor: Hacka vitlöksklyftorna och pepparfrukterna. Värm upp vitlöken och pepparfrukterna med salt i en traktörpanna och låt räkorna sjuda i oljan. Servera genast som förrätt eller drinktilltugg.
  2. Potatisomelett med basilikacrème: Sätt ugnen på 150 grader. Skala löken och den kokta potatisen och skiva, stek sedan lätt i smör eller olja. Varva löken och potatisen i en smord form.
  3. Blanda ägg och grädde, krydda och häll över potatisen.
  4. Laga i ugnen i cirka 30 minuter och låt sedan svalna. Rör under tiden ihop gräddfilen med basilikan, salt och peppar. Skär potatisen och löken i små kvadrater och servera med gräddfilen.
  5. Ugnsstekta tomater med sardellolja: Sätt ugnen på 70 grader. Hetta upp vatten i en kastrull och skålla tomaterna. Skala dem sedan och placera dem i en ugnsfast form. Pensla med olja och krydda med örter och salt.
  6. Låt tomaterna ligga i ugnen en timme, gärna längre. Vattenhalten minskas på så sätt och smaken framhävs.
  7. Mixa under tiden sardeller med olja och lök. Slå sardelloljan över tomaterna (varma eller kalla) till servering.