Gazpacho

Gazpacho
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Gazpacho

20 ingredienser

4h 15 min

Sommarsval spansk grönsakssoppa med goda tillbehör.

Ingredienser

portioner
  • 4 dl kalvbuljong
  • 2 dl olivolja
  • 3 dl tomatjuice
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 gurka
  • 2 paprikor
  • 1 tomat
  • 1 tsk strösocker
  • sambal oelek (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
  • citron, pressad
  • chilifrukt, finhackad
  • smaksalt (finns att köpa i Asiatiska specialaffärer)

Tillbehör:

  • 1 rödlök
  • 3 paprikor (i olika färger)
  • 1 knippe gräslök
  • 4 skivor vitt bröd
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 vitlök
  • olivolja

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Dela paprika, tomat och gurka i bitar.
  2. Lägg ner grönsakerna i en mixer och mixa tillsammans med buljong, olivolja och tomatjuice.
  3. Smaka av med socker, sambal oelek, pressad citron chili och smaksalt. Låt stå och dra i 4-5 timmar.
  4. Skär under tiden brödet i mindre kuber och stek dem i en panna tillsammans med olivolja och vitlök.
  5. Tärna rödlök, paprika och gräslök. Blanda grönsakerna och lägg dem i en liten skål.
  6. Lägg upp crème fraichen i en skål.
  7. Häll upp soppan i djupa skålar och servera tillsammans med tillbehören.