Crèmesoppa på kronärtskocka

Anders Levén ny

Crèmesoppa på kronärtskocka

12 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 3 kronärtskockor
  • 0,5 citron, pressad
  • salt
  • peppar
  • 3 potatisar, i mindre bitar
  • 1 gul lök, hackad
  • 6 dl hönsbuljong
  • 4 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 100 g karljohansvamp (eller annan god svamp från skogen)
  • olivolja, att steka i
  • basilika

Gör så här

  1. De färdigkokta skockorna rensas från blad och blomstrån, bladen skrapas fria från kött. Bottnarna skäres i små bitar.
  2. Fräs potatis och lök i smör och koka sedan med buljong till potatisen är genomkokt. Slå i grädde och kronärtskocka och koka krämigt. Mixa med en mixerstav och krydda med citron, salt och peppar.
  3. Stek svampen i små tärningar i olivolja riktigt knaprigt och lägg på papper att rinna av.
  4. Servera den skummiga soppan med svampen på toppen och ett rejält knippe basilika.