Klenäter

Klenäter
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Anders Levén
Anders Levén

Klenäter

15

12 ingredienser

55 min

Klenäter eller klenor som de också kallas bakas, påminner lite om munkar och bakas kring jul, framför allt i södra Sverige där de har sitt ursprung. Först friterar man degsnurrorna och sen doppar man dem i socker.

Ingredienser

Del 1:

  • 12 äggulor [250 g]
  • 3 ägg [160 g]
  • 300 g strösocker

Del 2:

  • 125 g smör, smält
  • 50 g grädde

Del 3:

  • 750 g vetemjöl
  • 10 g bakpulver
  • 1 citron, skalet
  • 30 g cognac
  • olja, till fritering
  • malen kanel
  • strösocker

Gör så här

  1. Del 1: Vispa äggulor, ägg och socker flitigt i cirka 5 minuter eller tills sockret har smält.
  2. Del 2: Smält smöret och blanda ner grädden. Blanda ner del 1.
  3. Del 3: Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda med del 1 och 2.
  4. Lägg ut degen på bakplåtspapper och platta ut med hjälp av pappret. Lägg upp på en tallrik och ställ in i frysen en stund, cirka 10 minuter.
  5. Ta ut degen ur frysen och kavla ut den cirka 3 millimeter tjock. Gör strimlor med hjälp av en sporre. Mönstret ska vara diamantformat. Dra med sporren över mitten så att det delar sig lite och trä igenom.
  6. Sätt gärna in en stund i frysen igen.
  7. Värm oljan till 180-190 grader. Fritera klenäterna, låt dem rinna av och rulla dem i kanel och socker.