Gräddkokta älgrullader med lingonchutney

Anders Levén ny

Gräddkokta älgrullader med lingonchutney

17 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 8 skivor älginnanlår (à ca 70 g)
  • 8 skivor bacon, strimlat och stekt
  • färsk bladpersilja
  • 1 lök, skivad
  • 300 g potatis
  • 300 g rotselleri
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • enbär, kryddpeppar, lagerblad, salt, muskot
  • vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 2 dl porter (öl)
  • 150 g lingon
  • 100 g rörsocker
  • 1 tsk ingefära
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk chiliflakes

Gör så här

  1. Älgschnitzlarna skall vara tunna. Fördela bladpersilja, stekt skivad lök, stekt bacon, salt och peppar på schnitzlarna, rulla i hop och fäst med tandpetare.
  2. Rulladerna vänds i mjöl och steks i smör. Lägg tätt i en traktörpanna, tillsätt kryddor och porter och bräsera under lock i ugn tills de känns riktigt möra. Lägg upp och varmhåll.
  3. Koka ihop skyn med grädden, red av ev, smaksätt med lite spad från gurka eller syltlök. Såsen kan man mixa om man vill ha den extra fluffig.
  4. Gör en puré av rotselleribitar och potatis som kokas i vatten tillsammans. Pressa eller stöt ihop med varm mjölk och smör. Krydda med salt, peppar och muskot.
  5. Rulladerna skivas eller serveras hela. Vi serverar också en chutney till.
  6. Lingonchutney: Fräs lingon och socker i lite smör, tillsätt sedan ingefära, chili och vinäger. Rör ihop på plattan helt kort och låt sedan svalna.