Wok från skilda världar

1 röst
4

Du behöver

  • 400 g fläskhare eller färsk skinka
  • 150 g nyskalade räkor
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk ljus soja
  • 2 torkade spanska pepparfrukter
  • 2 msk maizena
  • 100 g grov vattenkrasse (bunt)
  • 100 g broccoli
  • 100 g hela bambuskott
  • olja
  • färsk ingefära, citrongräs
  • Sötsur sås:
  • 1 dl ketchup
  • 1 dl ananaskross
  • 1 dl socker
  • 2 msk ättika (12%)
  • lite vatten
  • färsk chili
  • jasmin- eller basmatiris till servering

Gör så här

  1. Sötsur sås: Koka ketchup, socker, ättika och ananas med lite vatten och krydda med färsk chili.
  2. Strimla köttet fint. Krydda med soja, sesamolja och smulade pepparfrukter och låt dra i 10 minuter. Blanda sedan med maizena för hand. Skär grönsakerna fint och tunt.
  3. Börja med att woka köttet i ganska mycket olja och het värme. Lyft upp och vila. Woka grönsakerna i samma olja när temperaturen åter stigit. Woktekniken innebär het temperatur och att råvarorna hela tiden är i rotation. Därför kan man tillaga krispigt och fettsnålt.
  4. Grönsakerna lyfts ur oljan och sedan blandas allt åter i wokpannan. Tillsätt räkor, riven ingefära, finstrimlat citrongräs, salt och eventuellt mera sesamolja.
  5. Servera med den hemlagade sötsura såsen och ångande ris.
15 november 2007
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...