Pitepalt med stekt fläsk

4 röster
1h 5 min
4
Pitepalt med stekt fläsk
Foto: Fredrik Sandin Carlson

En robust husman som är älskad i Sverige, särskilt de norra delarna.

Visa mer
1h 5 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg rå potatis
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 kokta potatisar
  • salt
  • 200 g rimmat fläsk eller rökt korv
  • lingonsylt till servering
  • kallt smör till servering

Gör så här

  1. Skölj, skala och mal den råa potatisen. Pressa den kokta potatisen och blanda samman med den råa. Lägg potatisblandningen i en sikt och låt rinna av. Pressa ut så mycket vatten som möjligt. Man kan också använda bakdukar och vrida ur vätskan.
  2. Blanda potatisen med vetemjöl till en fast deg. Smaksätt med salt. Forma degen till rätt stora bullar. Skölj händerna i kallt vatten så går det lättare.
  3. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull. Koka bullarna i 40-50 minuter. Ta sedan upp bullarna med hålslev.
  4. Hetta upp en stekpanna och knaperstek bacon eller värm upp den rökta korven.
  5. Servera med lingon och smör som läggs i en "brunn" i den heta palten, samt köttet.
6 december 2010
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept