Stekt strömming på hederligt vis

Stekt strömming på hederligt vis
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Stekt strömming på hederligt vis

16 ingredienser

1h 35 min

Senapsmarinerade och persiljespäckade strömmingsflundror med luftigt potatismos.

Ingredienser

portioner
  • 30 strömmingsflundror (klippta)
  • 3 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 dl dijonsenap
  • 0,5 dl svensk senap
  • salt
  • peppar
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl veteströ
  • färsk kruspersilja
  • 800 g mjölig potatis
  • 4 dl mjölk
  • 100 g smör
  • salt
  • peppar
  • muskot

Gör så här

  1. Tvätta strömmingen i kallt vatten och klipp bort eventuella fenor.
  2. Vispa samman senap, ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar.
  3. Lägg ner de väl avrunna strömmingarna och låt dem marinera i mjölkblandningen i minst en timme.
  4. Koka under tiden potatisen i lättsaltat vatten.
  5. Mosa potatisen med en potatisstöt och blanda i smör, mjölk, muskot, salt och peppar. Rör eller vispa slätt.
  6. Lägg ihop flundrorna med en persiljekvist emellan och vänd dem i blandningen av rågmjöl och ströbröd. Stek sen i smör 2-3 minuter på varje sida.
  7. Servera strömmingen tillsammans potatismoset.